Enotria is jarig:
Op 29/09/2019 worden wij 20! 

Wat op 29/09/1999 begon als een "avontuur in de berging" (naast de wasmachine en de droger), is nu, vlak voor het anno 2020, een "volwassendroom" van 20 jaar geworden! Enotria Travel is bijna jarig en we gaan traketeren: lees hieronder over onze leuke acties.

20 jaar Enotria... en dat vieren we samen!  

“1 maand lang proosten”: alle klanten die een boeking voor 2020 maken tussen 29/09 en 29/10 krijgen van ons een fles prosecco om samen te proosten ! 
"kans op 20% korting”: uit alle reizen voor 2020 die geboekt zijn tussen 29/09 en 31/12 wordt een gelukkige winnaar geloot die 20% korting krijgt op de geboekte vakantie! 


Het verhaal achter Enotria: hoe het allemaal begonnen is

"Het idee om Enotria te beginnen ontstond nadat ik het huis van mijn familie in Calabrië had aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren verliefd op dit onbekende stuk van Zuid-Italië! Niemand wist waar Calabrië lag. In de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood! Samen met een Calabrese collega dachten we: waarom niet een bedrijf opstarten dat reizen naar Calabria verkoopt? 

De berging als kantoor

tina_on_the_phone.JPGIk dacht, het worden misschien een paar reizen per jaar, ik kan het gemakkelijk naast mijn fulltime baan bij HP doen! Op 29 september 1999 hebben we Enotria Travel geregistreerd bij de KvK in Amsterdam. Uit één van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf.
In onze berging, naast de wasmachine en de droger, hebben we een bureau met een PC neergezet: ons eerste kantoor. Het waren leuke tijden, onze dochter Mickey was net geboren, ik was met ouderschapverlof, en kon aan de slag met Enotria.

Lex had nog een fulltime baan. Elke cent die we hadden ging in ons bedrijf. Ik herinner het me nog goed: met de baby in de wipstoel naast mijn bureau, hopend dat ze niet ging huilen als de telefoon ging! Internet was nog niet zo belangrijk toen. Onze eerste site was een HTML pagina gemaakt door een vriend. Belangrijker was het om een brochure te maken. Een Ierse vriend van ons, die tevens grafisch ontwerper was, regelde het voor ons. In het begin deden we zoveel mogelijk door het uitwisselen van diensten, om zodoende zoveel mogelijk geld te besparen.

De eerste klanten

2007.jpgIeder telefoontje was spannend! In het begin van 2000 hadden we onze eerste klant: Annemarie de Haas, een journaliste die een reis wilde maken naar het onbekende Calabria! Ze ging naar Villa Michaela, het vakantiehuis van mijn familie. Ze vond dit onontgonnen stukje Italië geweldig, en toen ze terug kwam deelde ze haar ervaringen aan een vriend van haar. Deze vriend, Bert Breevoord, was op zijn beurt reisjournalist bij het Parool. Hij schreef vervolgens over een jong stel met een baby uit Amsterdam-Noord. Een stel dat als doel had om Nederland kennis te laten maken met Calabrië.

Bert schreef een prachtig redactioneel stuk in het Parool. Geweldig, een droom! Op zaterdag stonden we in het parool. Dat jaar ontvingen we 70 boekingen voor reizen naar Calabrië! In Calabrië hadden we 3 of 4 huizen en een paar agriturismo’s, mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar de huizen. Iedere klant werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder mijn ouders zou Enotria niet bestaan hebben.

Enotria groeit

yorin.jpgHet jaar daarna pakten we het groter aan. We organiseerden een persreis naar Calabrië. De uitnodiging werd geaccepteerd door de grote namen: Reizen, Italië magazine, Wegener media. Lex ging met de journalisten mee. Zo is het begonnen… Klanten stroomden binnen via de redactionele stukken in de diverse media, mond-tot-mondreclame deed de rest. Het derde jaar maakten we al 370 boekingen!

Corrado (mijn broer in Calabrië) en Sergio (in Nederland) kwamen bij ons aan boord (en zijn gelukkig nog steeds bij ons). Een paar jaar daarna kregen we een telefoontje van Floortje Dessing, ze wilde naar Calabrië... We kwamen op TV bij Yorin Travel! Het ging snel in die periode, we groeiden elk jaar aanzienlijk.
De jaren erna breiden we ons aanbod uit met meer regio's in Zuid-Italië, zoals Sicilië en Puglia. Jaren zijn we gespecialiseerd in Zuid-Italië, tot we in 2011 de kans kregen om door de overname van Italia.nl ook Toscane, Marken en Umbrië aan te bieden aan onze klanten. Inmiddels bieden we ook prachtige accommodaties in Noord-Italië aan.

logo_reizen_in_italie_200xIn 2017 starten we met een nieuw concept: actieve en beleefreizen in Italië met een nieuwe site Reizen in Italie. Van raften in de bergen met het hele gezin, tot romantisch met de Vespa touren door de Italiaanse heuvels. Een mooie uitbreiding van ons specialisme, ook kleine groepen kunnen bij ons terecht voor een bijzondere reis.

We zijn een familie

colllage.jpgNu, na 20 jaar, verkopen we gemiddeld 1000 reizen per jaar. Het team is gegroeid, en bestaat nu uit: Tina en Lex, Corrado en Sergio (al 17 jaar met ons), Hidde en Rosanna (14 jaar bij ons), Kristel en Mimmo (8 jaar bij ons). We hebben een kantoor in Calabrië, 3 websites, accommodaties in heel Italië, maar het mooiste van alles is... ons enthousiasme is nog steeds hetzelfde, ieder jaar is spannend, iedere reis die we verkopen is speciaal, klanten worden vrienden…

Accommodaties waar we al 20 jaar mee samen werken, klanten die al 20 jaar met ons reizen, mensen die bij ons werken of bij ons hebben gewerkt. Het zijn geen partners, klanten of medewerkers. Het is familie! Ja inderdaad, we zijn een familie, geen bedrijf. Walter werkte een jaar bij ons om zijn studie te kunnen betalen en toen hij wegging zei hij tegen mij: "Het is zo moeilijk om Enotria te verlaten, omdat je niet gewoon een baan verlaat, je verlaat een familie".
De komende jaren willen we zo blijven doorgaan, met hetzelfde enthousiasme en gevoel. Ons doel is niet per se om groter te worden, ons doel is om te genieten van onze manier van reizen, en anderen te enthousiasmeren om ons Italië te ervaren en te delen.

Het cadeau van mijn leven

tinalex2.jpgIk (Tina) vind dat ik het cadeau van mijn leven heb gehad. Mijn werk is mijn hobby, en ik mag iedere dag mijn passie voor mijn land delen met anderen. Door mijn werk heb ik geweldige mensen ontmoet, en mijn droom om een leven te creëren tussen Italië en Nederland waar kunnen maken. Ik ben ook heel blij dat ik op deze manier veel tijd met mijn ouders kan doorbrengen.
Alle mensen en plekken die ik heb ontmoet en gezien, hebben mij wijzer gemaakt!
Bedankt Enotria en iedereen die Enotria mogelijk heeft gemaakt."

Tina AltieriHieronder: Fotoalbum 15-jarig bestaan (Oktober 2014)
Een week lang waren we met z´n allen in Calabrië om ons 15 jarige jubileum te vieren… het was de perfecte week met temperaturen van rond de 27 graden, verblijf op een magische plek in Capo Vaticano, het gezelschap van familie en vrienden. Samen koken, op het strand liggen, een wijntje drinken, spelen met de kinderen, barbecueën, pizza maken, en veel (te veel) eten… Wij kunnen niet wachten dat we 20 jaar bestaan!