Over Enotria  

Vakanties en reizen naar 'ons' Italië. 

MattinataEnotria82411.jpgHet was het jaar 1993 dat ik mijn koffers pakte en vertrok uit mijn Calabrië. Ik vond Calabrië te klein, de mentaliteit te ouderwets, en er was geen werk te vinden. Ik zag het niet zitten om hier de rest van mijn leven te blijven. Het was mijn wens om de wereld te verkennen en een goede baan te vinden. Ik wist het zeker… mij zien ze hier voorlopig niet meer terug. Na een paar maanden in Nederland wist ik het zeker; hier ligt mijn toekomst.  

Ik herinner me goed dat ik voor de eerste keer terug kwam in Calabrië. Ik genoot intens van het verschil in cultuur en de manier van leven. Nu pas besefte ik hoeveel ik deze sfeer miste. Ik kan me nog steeds opwinden over het tempo in het zuiden, maar ik ben altijd blij en ontspannen als ik weer terug ben in Calabrië. Samen plezier hebben, het heerlijke en gezonde eten van het eigen land, de stilte en schoonheid van de natuur… Allemaal dingen die ik vooral hier vind. 

agriturismo_algemeen_13.jpgIn 1999 startte ik Enotria Travel, samen met mijn man Lex. Het was voor mij de uitgelezen kans om het leven in mijn twee ’moederlanden’ te combineren. Sindsdien is er veel veranderd, maar onze filosofie is altijd dezelfde gebleven; het échte en pure Italië laten zien. Niet de bekende en drukke gebieden met massatoerisme. Wel de kleinschalige adresjes waar de gast nog steeds een gast is. Locaties waar u zich thuis voelt, en in contact komt met de mensen van de streek. Op deze manier kunnen kleine lokale ondernemingen zich blijven ontwikkelen, zonder dat het ten koste gaat van traditie, duurzaamheid en natuur.

Door de jaren heen is ons aanbod in Italië steeds verder uitgebreid. We begonnen (uiteraard) met Calabrië. Al snel volgden Sicilië, Sardinië en de andere regio’s van Zuid-Italië. Recenter in ons aanbod, maar zeker net zo boeiend, zijn de regio’s Toscane, Umbrië, de Marken, het merengebied en Piemonte. Nieuwste aanwinsten in ons aanbod zijn de regio’s Zuid-Tirol, Trentino, Ligurië en de Veneto. Altijd komt u op bijzondere plekjes, ver weg van de gebaande paden. Het is onze passie om samen met u de ideale reis naar Italië samen te stellen.

tuffo_tina.jpgOns team bestaat uit 8 personen. In ons kantoor in Nederland: Lex (mijn man, en volgens mijn vader een halve Calabrees), Sergio (Calabrees met een Nederlandse moeder), Kristel en Hidde (beide Nederlands maar met een grote passie voor Italië) en ikzelf (Tina). In ons lokale kantoor in Calabrië zijn het mijn broer Corrado, mijn schoonzus Rosanna en Mimmo die met grote gastvrijheid onze gasten ontvangen.


Graag nodigen wij u uit om ‘ons’ Italië te ervaren en van dichtbij mee te maken.
We hopen dat u het leuk vindt om ‘door onze website te bladeren’, en dat we u van harte welkom mogen heten als onze gast. 

Tina Altieri - Directrice Enotria Travel


Wat betekend "Enotria"?

Enotria, letterlijk ‘land van de wijn’, was een groot gebied dat zich uitstrekte over de huidige regio’s Puglia, Basilicata en Calabrië. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied waren de ‘Enotri’. Zij waren in de 11e eeuw voor Christus vanuit Griekenland de Straat van Otranto overgestoken.
In de tijd dat de Enotri er woonden stonden er al volop wijngaarden aangeplant in het gebied. Waarschijnlijk zijn in die tijd dan ook de namen ‘Enotria’ en ‘Enotri’ ontstaan, beide afgeleid van het Griekse woord ‘oinos’, dat wijn betekent.