Het Italiaanse leven

Als u in Italië op vakantie bent, maakt u niet alleen kennis met de schitterende natuur, kunst en cultuur, maar ook met de gebruiken van de bevolking. Italië ligt in Zuid-Europa en heeft een ander ritme en een andere levensstijl en cultuur. Het kan hierdoor zijn dat dingen in Italië anders zijn dan dat u in Nederland of België gewend bent. 

De openingstijden

EnotriaPuglia-85648.jpgBepaalde delen van Italië zijn nog niet zo gericht op toerisme. In de gebieden waar dit wel het geval is, gelden de zomermaanden als het voornaamste vakantieseizoen. Reist u in het voor- of najaar dan kan het in sommige gebieden voorkomen dat u af en toe voor een gesloten deur staat. Normaal gesproken zijn de winkels geopend van 09.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur. Musea en kerken zijn meestal geopend van 08.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Veel winkels en musea zijn gesloten op maandag. Indien een museum of kerk gesloten is, dan kunt u altijd informeren bij de lokale bevolking (bijvoorbeeld in een barretje). Vaak wordt een museum of kerk speciaal voor u geopend. Als u een museum of kerk bezoekt, denkt u er dan aan om de schouders en knieën te bedekken.

la_vespa.jpg

Het verkeer

De wegen in Italië zijn over het algemeen genomen vrij goed. De snelwegen (de 'autostrada') en de grotere provinciale wegen (de 'superstrada') zijn goed. Op de autostrada moet tol betaald worden. De lokale B- en C-wegen zijn soms van een iets mindere kwaliteit. Vooral in het binnenland of in de bergen gaat verplaatsen over deze wegen vaak niet zo snel. Hier kunt u af en toe ook op onverharde wegen (‘strade bianche’) terecht komen. Italianen rijden vaak vrij sportief, en veel mensen houden zich niet altijd aan de maximumsnelheid. Op bredere wegen is inhalen vaak gemeengoed. Er wordt daarom verwacht dat u in zo’n situatie zoveel mogelijk de rechterkant van de weg aanhoudt, om de inhaler de ruimte te geven.

Het eten

naamloosopname_zonder_titel82332.jpgItalianen hechten ontzettend veel waarde aan eten. Het ontbijt is eenvoudig en beperkt zich vaak tot een kop cappuccino en wat zoetigheden. ’s Middags en ’s avonds wordt er een stuk uitgebreider gegeten. De keuken is typisch mediterraans met verse smaakvolle producten en eenvoudige gerechten. Vegetariërs kunnen in Italië heerlijk eten gezien de belangrijke rol van groenten in de Italiaanse keuken. In het voor- en naseizoen kan het voorkomen dat restaurants gesloten zijn. Vaak kunt u wel terecht in de kleine eettentjes waar de lokale mensen eten. Ook kunt u bij supermarkten of kruidenierswinkeltjes belegde broodjes kopen.
 

De zwembaden

4571CalabriaWeb.jpgNoord-Europeanen vinden zwemmen in het voor- of naseizoen vaak een heerlijke gedachte. Veel Italianen zwemmen echter alleen in de zomermaanden. In Zuid-Italië zijn de zwembaden grofweg geopend van eind april tot eind oktober. In het midden en noorden van het land zijn de zwembaden normaal gesproken open van eind mei tot eind september. Uiteraard kan dit per accommodatie verschillen. Ook speelt het weer hier een rol in. We verzoeken de eigenaren wel altijd om de zwembaden zo lang mogelijk open te houden. Op onze website vermelden we zoveel mogelijk de openingstijden. 

De huizen & appartementen

woonkamer_lampedusa.jpg

Zoals al eerder gezegd; Italianen hebben een eetcultuur. Dit betekent dat de keuken en de eettafel vaak een prominente rol innemen in het huis. Een ruime woonkamer zoals wij die in Noord-Europa kennen is zelden aanwezig. Dit heeft uiteraard ook te maken met het plezierige Italiaanse klimaat. Grote delen van het dagelijkse leven spelen zich af in de buitenlucht. Dit heeft tot gevolg dat het interieur van huizen soms wat eenvoudiger van aard is, dan wij gewend zijn in Noord-Europa. 


Deze verschillen zijn er ook tussen Noord-Italië en Zuid-Italië. In het zuiden zijn de accommodaties vaak wat meer op het buitenleven gericht, en er is vaak airco aanwezig. In het noorden zien we dat huizen vaker een woonkamer hebben, en beschikken vaak over een open haard en/of verwarming.

Er is ook een verschil in het gebruik van het beddengoed. In Italië wordt zelden gebruik gemaakt van moltons en dekbedden. Men gebruikt vooral lakens, dekens en plaids als beddengoed.
 

Ons persoonlijke bezoek & selectie

Alle regio’s en accommodaties zijn persoonlijk door ons bezocht en geselecteerd, waardoor we u de kwaliteit kunnen garanderen. U kunt bij ons terecht voor gedetailleerde informatie en gerichte adviezen over de verschillende regio’s en accommodaties. We bieden een breed spectrum aan accommodaties aan, van vrij eenvoudig tot zeer luxe. Gemene deler is dat het gaat om bijzondere locaties met een typisch Italiaanse sfeer. Enkele van onze selectiecriteria:

• prijs-kwaliteitverhouding
• de locatie
• een bijzondere sfeer
• het comfort